INTERVIEW WITH MARTIN SCHULZ, THE PRESIDENT OF THE EUROPEAN PARLIAMENT
(Strasbourg 2/7/2013

Συνεντεύξεις

Ονομάζομαι Γεωργία Αθανασίου είμαι 18 ετών, διαμένω στη Δρομολαξιά και σπουδάζω νομική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με ενδιαφέρει το πολιτικό γίγνεσθαι και προσπαθώ συνεχώς να κρατώ τον εαυτό μου ενήμερο για ότι συμβαίνει στη χώρα μου. Πιστεύω ότι κάθε πολίτης πρέπει να επιδεικνύει ενδιαφέρον, να εμπλέκεται στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι δηλαδή να είναι ενεργός και όχι αδρανής και αμέτοχος εφόσον είναι βασικό του δικαίωμα ζώντας σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία.

Οι τελευταίες εξελίξεις που συνέβησαν στη χώρα μας με έκαναν να αλλάξω τρόπο σκέψης και οπτική γωνία των πραγμάτων, εφόσον κατερρίφθησαν μέσα μου τα πάντα  όπως πιστεύω αυτό συνέβη και στους πλείστους πολίτες της χώρας μας.

 

 Το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σύνολο της χώρας ήταν πολύ ενθουσιασμένο και αισιόδοξο ότι το μέλλον της Κύπρου θα βελτιωνόταν και ότι τα κυριότερα προβλήματα του νησιού θα μπορούσαν να επιλυθούν. Αυτή η τελευταία ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αναφέρομαι ειδικά στο κούρεμα των καταθέσεων), συνέβαλε στο να κάνει τους Κύπριους να αισθάνονται προδομένοι, απογοητευμένοι και να νιώθουν ότι υφίστανται διακρίσεις από τον κεντρικό πυλώνα από τον οποίο περίμεναν προστασία και αρωγή.

Έτσι και εγώ επηρεασμένη από το όλο κλίμα θέλησα να συμμετάσχω στο διαγωνισμό εφόσον μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ήθελα πάρα πολύ να παραστώ σε ένα τόσο σημαντικό χώρο όπου λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις οι οποίες έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή μας.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη και τυχερή που κατάφερα να πρωτεύσω σ’ αυτόν τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό να ταξιδέψω στο Στρασβούργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να πάρω συνέντευξη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Martin Schulz.

Κύριο μέλημα μου ήταν να πάρω κάποιες απαντήσεις σε καίρια ζητήματα(ερωτήματα) που ταλανίζουν τον τόπο μας και λίγο ή πολύ κατάφερα να πάρω κάποιες απαντήσεις.

 

Συνέντευξη

 

Ερώτηση 1: Ένα πρωινό του 1974 οι γονείς και οι παππούδες μας ξύπνησαν και τους είχαν πει ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να πάρουν τα παιδιά τους και να τρέξουν, διότι ο τουρκικός στρατός είχε κάνει εισβολή(εισέβαλλε). Δεν τους είχε μείνει τίποτα. Σιγά-σιγά έχτισαν τη ζωή τους και πάλι από την αρχή, στη συνέχεια, ένα πρωί το 2013 ξύπνησαν με το άκουσμα ότι τα χρήματα που είχαν φυλάξει για την εκπαίδευση των παιδιών τους και τη συνταξιοδότησή (γηρατειά) τους θα επρόκειτο να κλαπούν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μετά από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί η ΕΕ επέτρεψε αυτή τη δεύτερη καταστροφή, εισβολή να συμβεί;

 

Martin Schulz: Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση και οι απαντήσεις δεν είναι πραγματικά καθαρές και γι 'αυτό θα προσπαθήσω να ξεκινήσω με μια ερώτηση προς εσάς. Θέσατε το ερώτημα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε την καταστροφή. Μπορώ να καταλάβω το όλο κλίμα που επικρατεί και τα συναισθήματα σας, αλλά η τραπεζική κρίση στην Κύπρο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πρέπει να προσπαθήσουμε να μην κατηγορούμε την ΕΕ για τα πάντα. Η λύση του bail in για την Κύπρο ήταν στα μάτια μου μια άδικη διαδικασία κατά της μικρής αυτής χώρας. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και ο ίδιος προσωπικά υποστήριξα και ήμουν πολύ εναντίον στο μέτρο, και ότι οι εγγυημένοι καταθέτες μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ καταθέσεις θα έπρεπε να μείνουν έξω (να προστατευτούν). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης μας που κάναμε εδώ. Αλλά έχετε δίκαιο: τα μέτρα είναι πάρα πολύ σοβαρά, πολύ ισχυρά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα πρέπει να βοηθήσουν την Κύπρο να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Μια συνέπεια είναι ότι το Euro Group και η Τρόικα πρέπει να δικαιολογούν τη δράση τους στο κοινό μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μιας νύχτας, 17 υπουργοί έλαβαν μια απόφαση κεκλεισμένων των θυρών και το επόμενο πρωί όλοι από αυτούς είπαν: "Δεν έχω τίποτα να κάνω με αυτή την απόφαση, (αυτό δεν είναι εφικτό) ». Και ως εκ τούτου νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέτρεψε την καταστροφή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η Ένωση δεν κάνει αρκετά για να την αποφύγει. Αυτό που συστήνω είναι: ας προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε την  Κύπρο να ανακτήσει την οικονομική ανάπτυξη όσο το δυνατόν συντομότερα.

 

Ερώτηση 2: Πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ανέχεται την εξουσία που δίδεται σε μη εκλεγμένους φορείς όπως και την τρόικα, το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε τόσο μεγάλη ανεργία και δυστυχία στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία; Τι προτίθεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει γι 'αυτό;

 

Martin Schulz: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας σχετικά με την Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Νομίζω ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν παίζει τον ρόλο που ο καθένας αναμένει από αυτή, αλλά νομίζω ότι η ΕΚΤ με την ανακοίνωση του Ντράγκι να αγοράσει άνευ όρων τα κρατικά ομόλογα έσωσε στο τέλος στα μάτια μου Ευρώ. Στις επιχειρήσεις σχετικά με τα μέτρα της τρόικας έχετε δίκαιο, η τρόικα έχει τη φροντίδα αποκλειστικά για τη δημοσιονομική πειθαρχία και περικοπές και δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά ποτέ δεν θα ανακτήσουμε τη σταθερότητα των δημόσιων προϋπολογισμών αν μόνο περικόπτουμε από τους δημόσιους προϋπολογισμούς. Μπορούν μόνο να αναδιαρθρωθούν από περισσότερα έσοδα. Για παράδειγμα, για την Κύπρο, κάλεσα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε  μια στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Αναστασιάδης ότι € 300 εκατομμύρια που  χρειάζεται η Κύπρος ως αποζημίωση για τη δύσκολη κατάσταση σε αυτό το πλαίσιο της στήριξης για τις χώρες που βρίσκονται σε εξαιρετικές οικονομικές καταστάσεις. Πάλεψα προσωπικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αγωνιστήκαμε πολύ για αυτά τα 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να μιλήσουμε ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες, οι οποίες όλες έχουν ένα κοινό, σημαντικό και μείζονος σημασίας πρόβλημα, δεν παίρνουν χρήματα για να επενδύσεις και επομένως η πιστωτική κρίση στη χώρα θα πρέπει να επιλυθεί. Όταν ήμουν στη Λευκωσία, σε ένα κεντρικό δρόμο, έμεινα βαθιά σοκαρισμένος. Σοκαρίστηκα γιατί δεν υπήρχαν άνθρωποι, δεν υπήρχε καμία κατασκευή-υποδομή, τα περισσότερα από τα καταστήματα ήταν κλειστά ή οι μαγαζάτορες συζητούσαν εάν πρέπει να κλείσουν. Αλλά όταν το συζήτησα το ζήτημα με τους επιχειρηματίες, μου είπαν ότι είχαν πολλές ιδέες, αλλά όλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, οι μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις  έχουν μεγάλα προβλήματα, δεν παίρνουν πιστώσεις, δεν παίρνουν χρήματα για να επενδύσουν και ως εκ τούτου νομίζω ότι για να ξεπεραστούν οι κρίσιμες πιστωτικές στιγμές, ιδίως σε χώρες όπως την Κύπρο που υποφέρει από μια τραπεζική κρίση, είναι σαφές ότι αυτές οι τράπεζες και η κρίση εκεί, κρατούν τα χρήματά τους. Δεν δίνουν τα χρήματα έξω, δεν δανείζουν τα χρήματα, επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη και οι ξένες τράπεζες δεν έρχονται στη χώρα, γιατί όπως ξέρετε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουν στην Κύπρο. Ως εκ τούτου ένα καλά διαρθρωμένο πρόγραμμα πιστώσεων για τις μικρότερες επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα ένα από τα περισσότερο αναγκαία και επείγοντα μέτρα που χρειάζονται. Αλλά η τρόικα πάντοτε συζητά για τα πάντα, αλλά ποτέ για τέτοιου είδους μέτρα.

 

Γεωργία Αθανασίου

 

Βίντεο

Φωτογραφικό Υλικό

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης μου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz! While interviewing the president of the European Parliament Martin Schulz!Μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz μετά το τέλος της συνέντευξης μου! With the president of the European Parliament Martin Schulz after our interview!

 

Σχετικά Άρθρα

https://www.sigmalive.com/news/local/55207

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=635921553086435&l=e75acb3cb8

https://www.facebook.com/notes/european-parliament/fb-fans-interview-president-martin-schulz/10151547114722852

https://myblogs.gr/article/i-kypria-tzortzina-athanasia-poy-estise-ston-toiho-ton-proedro-toy-eyr-koinovoylioy

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/content/20130708STO16808/html/%E2%80%9CUS-must-justify-why-they-treat-us-like-enemies%E2%80%9D-Martin-Schulz

https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/content/20130708STO16808/html/%CE%95%CE%BD%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%80%CE%AF%CF%89-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%84%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%95%CE%9A-%CF%83%CF%84%CE%BF-Facebook

https://www.facebook.com/notes/interview-martin-schulz/the-interview/562796623764058

https://www.facebook.com/showtime.cy?fref=ts

https://showtime-cy.blogspot.com/2013/07/blog-post_2721.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Showtime-cy+(ShowTime-cy)

https://cyprusnews.eu/synenteuxeis/87-2012-02-23-20-18-03/1312376

https://www.axortagos.gr/kipria-tzortzina-athanasia-pou-estise-ston-toixo-ton-proedro-tou-eur.html

https://www.facebook.com/notes/european-parliament/fb-fans-interview-president-martin-schulz/10151547114722852

https://livester.gr/a/all/%CE%A8%CF%85%CF%87%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-Media/7671212/%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%84%CF%82:-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%AC

https://cyprusnews.eu/sigma-live/1311811-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%84%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%AC.html

https://www.cyprusnewsportals.com/cyprus-news-portals-articles/latest-news/62403